2021-11-16

Parkinson har gjort Randi sterkere

Det høres kanskje rart ut, men på mange måter har det å få Parkinson vært positivt. Det har gitt meg en livsglede jeg ikke ville vært foruten!

Det er 3 år siden nevrologen så Randi Hallan fra Steinkjer inn i øynene og fortalte at søvnproblemene, de stive musklene og den dårligere balansen hennes skyldes Parkinsons sykdom.

I stedet for å gå rett i kjelleren da hun fikk diagnosen, gikk Randi rett hjem og ringte til lederen i den lokale Parkinsonforeningen.

– Jeg har fått Parkinson. Er jeg alene om det?, sa jeg med en gang han tok telefonen, forteller Randi.

– Neida, sa han. – Du er ikke alene. Og dette er ingen dødsdom.

Kort tid etter telefonsamtalen møtte lederen og kona hans Randi for en kopp kaffe.


– Jeg hadde så mange spørsmål, forteller Randi. – Hvordan kommer livet mitt til å bli nå? Kan jeg fortsette å leve som jeg er vant til? Kommer jeg til å bli veldig syk - og hvordan kan jeg slåss mot sykdommen best mulig?

Bilde av Randi
Bilde av Randi

Førstereis

Før Randi forlot nevrologen etter å ha fått diagnosen, søkte hun Randi til et ukesopphold på Kastvollen rehabiliteringssenter på Inderøy.

– Det kommer du til å ha godt av, sa nevrologen, og jammen hadde hun rett, smiler Randi.

Kastvollen har gitt spesialisert rehabilitering til personer med Parkinsons sykdom i mange år, og fokuserer særlig på tiltak som gjør hverdagen hjemme enklere.

– Hva kan jeg si? Det å få diagnosen ble liksom ikke så ille etter at jeg kom til Kastvollen, sier Randi. – Jeg følte meg velkommen og ivaretatt fra jeg gikk inn døra til jeg dro hjem.

Kommer stadig tilbake

Etter det første oppholdet har Randi vært tilbake på Kastvollen to ganger; begge ganger på fireukersopphold.

– Det gjør meg så godt å være der, forteller Randi. – Ikke bare blir jeg sterkere av all treningen, men jeg blir sterkere rent mentalt også. Og det å møte andre med samme diagnose er helt unikt. Jeg har knyttet helt spesielle bånd med de jeg har blitt venner med på Kastvollen, og jeg gleder meg til hver gang vi skal møtes.

Dagene på Kastvollen er fylt av trening og aktiviteter.

– Jeg får enormt utbytte av treningen, forteller Randi. – Det å ha noen som korrigerer meg og som pusher meg til å klare 5 repetisjoner til, gjør meg utrolig godt.

I tillegg til den innendørs treningen, arrangeres det mange aktiviteter utendørs; både på og i nærområdet. Kanoturer, ridning på ridebanen og turene til gapahuken ved Venåstjønna og badestranda Stornesøra er bare noe av det du kan være med på.

– Det eneste negative jeg kan si om Kastvollen er at maten deres er så god at jeg alltid legger på meg når jeg er der, flirer Randi. – Jeg har aldri smakt så god klubb og duppe som på Kastvollen, jeg!

Full av lovord

Ett av målene med oppholdet på Kastvollen er å gjøre hverdagen enklere. Det mener Randi de lykkes med.

– Jeg trodde alltid det var mye vi med Parkinson ikke kunne klare. Nå vet jeg at vi kan klare det meste - det tar bare litt lengre tid.

Parkinson er en sykdom som rammer ulikt. Forskjellige pasienter har veldig ulike kombinasjoner av symptomer. Mange opplever skjelving, stivhet, svekket balanse og langsomme bevegelser. Andre har plager som ikke er synlige; så som søvnvansker og smerter.

– Du vet hva de sier, smiler Randi, – Har du møtt én person med Parkinson, har du møtt én. Jeg blir fort sliten og er veldig stiv i kroppen på morgenen. Men jeg har blitt flink til å planlegge dagene mine så jeg blir minst mulig plaget av det.

Nå håper Randi på et nytt opphold på Kastvollen om ikke så lenge.

– Jeg føler meg sterk etter oppholdene der, sier hun. – Forhåpentligvis får jeg så godt utbytte av det neste oppholdet at vi kan reise til Sydney og besøke sønnen vår og familien hans igjen.

– Så hvis du spør meg om jeg kan anbefale andre med Parkinson å søke seg til Kastvollen, må jeg nok si nei. Da blir det kanskje raskere plass til meg, sier hun med glimt i øyet.

Ingen kan si at Parkinson-diagnosen har tatt fra Randi det gode humøret.


Ønsker du deg til Kastvollen? Snakk med legen din om å bli henvist hit.

Bilde av Randi

Gleden i å pusle puslespill har Randi fått med seg fra May-Britt på Kastvollen. 

Personvern